lunes, 16 de enero de 2012

Mesures urgents de suport a la iniciativa empresarial i als emprenedors, microempreses i xicotetes i mitjanes empreses (pime) de la Comunitat Valencia

Conselleria de Presidència. DECRET LLEI 2/2012, de 13 de gener, del Consell, de mesures urgents de suport a la iniciativa empresarial i als emprenedors, microempreses i xicotetes i mitjanes empreses (pime) de la Comunitat Valenciana. [2012/380]
DECRETO LEY 2/2012, de 13 de enero, del Consell, de medidas urgentes de apoyo a la iniciativa empresarial y a los emprendedores, microempresas y pequeñas y medianas empresas (pyme) de la Comunitat Valenciana. [2012/380]
Este decret llei, dins del marc competencial dissenyat per l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, es vertebra entorn de tres eixos d’acció fonamentals tendents a impulsar i facilitar l’efectiva posada en marxa de les activitats empresarials o professionals que pretenguen iniciar els emprenedors:
a) La flexibilització i simplificació dels procediments i la reducció de tràmits i càrregues administratives.
b) L’exempció i bonificació de taxes administratives.
c) Mesures de suport, informació, coordinació i finançament dirigides als emprenedors.
Pel que es referix a l’estructura del decret llei, este s’ordena en 4 capítols, 15 articles, dos disposicions transitòries, una disposició addicional, una derogatòria, nou finals i un annex que arreplega la inversió pressupostària que destinarà en 2012 el Consell, a través de les línies que allí es consignen, al finançament i execució material de les mesures que s’arrepleguen en esta norma.
El capítol I es referix a l’àmbit subjectiu d’aplicació de la norma, incloent-hi dins del mateix a les microempreses, xicotetes i mitjanes empreses (pime), i delimitant així mateix el concepte d’emprenedor, de jove emprenedor i de jove empresa innovadora. Finalment, establix una sèrie d’excepcions o exclusions del dit àmbit per a garantir que les mesures que arreplega la norma es dirigixen i destinen efectivament a fomentar l’inici d’activitats econòmiques productives per part dels emprenedors.
El capítol II inclou les mesures de simplificació administrativa, destacant l’establiment del règim de la declaració responsable de l’emprenedor per a la sol·licitud d’inici de l’activitat econòmica, document jurídic sobre el qual pivota gran part del principi simplificador contingut en el decret llei, en línia amb la pròpia normativa europea en la matèria.
Així mateix, la norma obliga a la tramitació administrativa conjunta en supòsits en què l’inici de l’activitat implique també la realització d’obres.
El capítol III incorpora mesures fiscals, financeres i de suport a l’empreniment, i disposa en especial l’exempció del pagament de les tarifes que s’hi arrepleguen per als subjectes passius que inicien les seues activitats empresarials o professionals en 2012 i 2013, sempre que el rèdit es produïsca en el primer any d’activitat, preveient la bonificació del cinquanta per cent de la quota per al supòsit que este es produïsca en el segon any d’activitat de l’empresa. D’una altra part, s’introduïx la possibilitat que les empreses puguen sol·licitar la compensació dels deutes que mantinguen amb la Generalitat amb els crèdits reconeguts per esta a favor seu per actes administratius, ja tinguen origen tributari o no tributari. Així mateix, la norma detalla una sèrie d’instruments financers que es pretén impulsar per a afavorir els projectes emprenedors, i també es preveu la conclusió per part de les administracions públiques d’acords amb entitats de crèdit amb este fi.
El capítol IV, referit a les mesures de coordinació i suport als emprenedors, disposa la creació del Consell Valencià de l’Emprenedor així com de la Plataforma de l’Emprenedor, punt de trobada en la xarxa on emprenedors i administracions públiques podran obtindre tota la informació rellevant en matèria d’empreniment, i, en especial, de recursos financers als quals puguen accedir-hi.
La norma es tanca amb una sèrie d’últimes disposicions que, fonamentalment a través de la via de la modificació de diverses normes legislatives, pretenen homogeneïtzar-les, adequar-les i concretar-les en relació amb el contingut del decret llei, en especial, en matèria urbanística, fiscal, d’espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, universitària o mediambiental. També s’ha de destacar el mandat a l’executiu valencià perquè amb caràcter semestral aprove plans de simplificació administrativa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Este espacio es para dejar tu opinión, y para que tod@s podais colaborar en las mejoras de este servicio de la Agrupación Socialista de Xàbia