jueves, 11 de mayo de 2017

Ordenació de la pesca artesanal del Polp. Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural

Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural DECRET 59/2017, de 5 de maig, del Consell, d'ordenació de la pesca artesanal del polp. [2017/3996].
https://www.vistaalmar.es/images/stories/foto/octopus-vulgaris-pulpo-comun-3.jpgPreàmbul
La pesca del polp (Octopus vulgaris), d'ara en avant «polp», es pot realitzar amb diferents arts: emmallament, arrossegament de fons, ham i parany, però l'efectuada amb l'art de trampa denominat catúfol o caduf és la que més captures obté a la Comunitat Valenciana.
La pesca artesanal del polp la fan xicotetes embarcacions pertanyents a la modalitat d'arts menors, que alternen aquesta activitat de la pesca del polp amb la de les arts d'emmallament. Aquesta modalitat de pesca ha anat adquirint cada vegada més interès en els darrers anys i s'ha convertit actualment en una de les principals espècies pesqueres, en termes de captures i valor econòmic.
Les normes reguladores de la matèria estableixen els períodes de veda, i limitacions d'esforç per a la pràctica d'aquesta modalitat, així com la grandària mínima de les captures, tot això establert basant-se en l'experiència dels nostres pescadors; les successives modificacions de la norma original han acabat per restar-li claredat.
El recent desenvolupament de tecnologies que permeten multiplicar el rendiment de les embarcacions d'arts menors dedicades a aquesta modalitat de marisqueig ha condicionat la necessitat de revisar la normativa vigent basant-se en dades científiques, buscant maximitzar les possibilitats de desenvolupament d'aquesta pesqueria, sense posar en perill la seua sostenibilitat.
Els estudis realitzats han confirmat que es tracta d'una espècie de ràpid creixement i cicle anual. Molt pocs exemplars arriben als dos anys d'edat, i aquesta curta vida acaba normalment després de la reproducció. Les captures són totalment dependents de la descendència de la generació de l'any anterior.
Els diferents estudis científics consultats coincideixen en el fet que la reproducció se centra entre final de primavera i principi d'estiu, encara que s'estén des de febrer a novembre depenent de les condicions ambientals i té un pic de posta al final de la primavera i inici d'estiu, i és entre setembre i novembre quan la majoria d'individus joves s'incorporen a la pesqueria.
Les captures d'aquesta espècie fluctuen de forma natural i presenten fortes oscil·lacions d'uns anys a altres ja que tot el seu cicle vital depèn de les condicions climàtiques i ambientals que hi haja cada any.
La tipologia del fons té una influència determinant en el comportament i els desplaçaments de l'espècie, i en la seua capturabilitat per diferents arts, i justifica que hi haja diferències en els models d'explotació pesquera entre els diversos ports de la comunitat, i especialment entre els de la zona nord, amb predomini de fons sedimentaris, i els de la zona sud, on abunden els fons rocosos i praderies de fanerògames.
Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2017.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Este espacio es para dejar tu opinión, y para que tod@s podais colaborar en las mejoras de este servicio de la Agrupación Socialista de Xàbia